FanTASTisch

Een inspiratiebron voor ouders van blinde kinderen


FanTASTisch is een boek voor ouders van blinde kinderen. Een boek over de wijze waarop ouders de tast van hun kinderen kunnen stimuleren en hiermee hun ontdekkingtocht in de wereld vergemakkelijken. Aantrekkelijke objecten in de omgeving dagen blinde kinderen niet uit om op onderzoek te gaan. Alleen door ze expliciet te prikkelen, verkennen deze kinderen op geheel unieke wijze voorwerpen, zoals de eigen rammelaar of beker. Bij de eerste stappen in de buitenwereld is er zoveel informatie te ontdekken, waar niet altijd eenvoudig betekenis aan te geven is. Begeleiding door ouders bij dit proces is essentieel.
 

Leidraad om de wereld te begrijpen

Vanuit verschillende invalshoeken geeft het boek informatie over het tast-zintuig, dat voor blinde kinderen van onschatbare waarde is om de wereld te begrijpen. Naast achtergrondinformatie over de tast als zintuig, bevat het boek een praktisch deel vol idee├źn, tips, materialen en activiteiten om de tast te stimuleren. Het derde deel bevat een viertal interviews met ervaringen van ouders van blinde kinderen in verschillende leeftijdsfases. Het laatste deel geeft ouders van blinde kinderen tips en links naar websites.


kinderen ontdekken de functie van een zeef   Kind ligt op de knieen van vader   meisje op een trampoline
 

FanTASTisch gerealiseerd door VGN Gehandicaptenzorgprijs

Ans Withagen, orthopedagoog bij Visio, won in 2008 de Gehandicaptenzorgprijs van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) voor het project Tactiel Profiel. Door deze eervolle prijs werd zij, samen met een aantal andere collega’s, in de gelegenheid gesteld om een boek over de tast bij blinde kinderen voor ouders samen te stellen. Het resultaat is “FanTASTisch, een inspiratiebron voor ouders van blinde kinderen”. 
 

Bestellen

U gaat naar de pagina Prijzen voor informatie over de prijs en bestelwijze van het boek.